вівторок, 17 березня 2020 р.

ОПРАЦЮВАТИ!


ПЕРЕПИШІТЬ ТЕКСТ, РОЗСТАВТЕ РОЗДІЛОВІ ЗНАКИ, ВИПРАВТЕ ОРФОГРАФІЧНІ ПОМИЛКИ
                                На берегах Дунаю                                                              Широкий дунай  повноводний  могутній  поважний…Про тихий плин його то чистої  то каламутної води давно забуті поети складали пісні які лунають через цілі столітя. Зпоконвіків невипити його повені, зродувіку невичерпати його глибин. Несе дунай свої води до моря  пробиваючи гори прорізаючи широкі долини. Немає йому впину, як розлогим думам поета.
Іван Петрович котляревський часто водив напувати коня до тихого дунаю і черпав пригорщами воду  тамуючи спрагу її прохолодою. Тоді здавалася такою прозорою глибінь що в ній відбивалися легендарні герої які чирпали шоломом воду з дунаю. Хотілося полинути за тим прозорим плином  побачити стародавнього святослава  що вів бої з гордою Візантією. Він прибивав на її воротах свій щит, щоб по столітях було зручніше сагайдачному відшукувати прокладені шляхи до цієї фортеці  яка під владою турків перетворилася на повитий невільницьким плачем стамбул.
А коли сходились сюди побратими та співали пісні про славні свої походи, то здавалося, нібито дунай підіймає на своїх богатирських грудях не переможених ні ким воїнів, колише їхні биті хвилями та вітрами човни, що, рощісуючи прозору воду, укривають її зеленуватобілою піною.
За І. Пільгуком (170 слів)


Немає коментарів:

Дописати коментар