середа, 9 вересня 2015 р.

9 вересня 1769 року народився український письменник Котляревський Іван Петрович

Будеш, батьку, панувати,
Поки живуть люди,
Поки сонце з неба сяє,
Тебе не забудуть!
Тарас Шевченко
В історії нашої культури є діячі, які особливо яскраво й багатогранно відобразили в своїй творчості душу нашого народу. До таких митців належить Іван Петрович Котляревський. Ця людина була і драматургом, і просвітителем, і талановитим педагогом, і письменником, який стояв у витоків нової української літератури. Іван Петрович не залишив нащадкам літературно-естетичних декларацій чи теоретичних трактатів, але його художні твори, такі як: „Енеїда", драма „Наталка-Полтавка", та водевіль „Москаль-чарівник" - заклали фундамент для формування на якому сформувалась українська література.

Не тільки в Полтаві, а, мабуть, і в цілій Україні немає людини, яка б не знала того місця, де народився Іван Котляревський. Воно знаходиться на краю високої гори, що давно вже іменується Івановою. Колись на тій горі стояв білокам'яний Успенський собор, але зараз про цю духовну святину нагадує лише дзвіниця. В 1845 році хату Котляревського на тлі собору змалював Тарас Шевченко. Його малюнок було покладено в основу відбудови садиби автора «Енеїди» в рік 200-ліття від народження поета. Будинок, в якому народився Котляревський, придбав його дід, який опікувався духовним життям полтавчан, служачи у храмі. . З того будинку залишився сволок, на якому й тепер можна прочитати старовинне різьблення: «Создася дом сей во імя Отца и Сына и Святого Духа. Аминь. Року 1705, месяца августа 1». На цьому місці, за невеликим винятком, минуло все життя поета - людини небагатої, скромної але шанованої всіма полтавчанами.
Поетичний талант Івана Котляревського виявився рано. Вже в семінарії його називали «рифмачем». А після закінчення навчання, під час вчителювання у поміщицьких маєтках на Полтавщині, Котляревський розпочав свою роботу над переробкою епопеї Вергілія „Енеїда". Ця робота тривала чверть віку. Навіть сучасниками „Енеїда" сприймалася як своєрідна хрестоматія народного життя та побуту.
Інший витвір письменника „Наталка-Полтавка", започаткував становлення української драматургії. Це була перша п'єса з народного життя, що відкрила новий етап у історії української драматургії і театру. Великий художник слова у своїх творах показав усьому світу багатство і красу, гнучкість і барвистість, дзвінкість і мелодійність української мови.

Письменник жив і творив для людей, а добрі справи живуть значно довше самої людини. Вдячні полтавщани у рідному місці спорудили пам'ятник на честь Іван Петрович Котляревський, а у 1952 році було відкрито меморіальний музей. http://arhiv.orthodoxy.org.ua/ru/node/3567

Немає коментарів:

Дописати коментар