понеділок, 21 вересня 2015 р.

21 вересня 1920 р. введене обов’язкове навчання української мови в школах

На початку 20 століття, після відновлення української державності у 1917 році, почався бурхливий розвиток української літературної мови. Якщо до цього її всіляко пригноблювали  і забороняли, то тепер уряд робив усе можливе для її відродження. Так, українською мовою почали друкувати як художню, так і науково-публіцистичну літературу, газети, журнали та ін.. Всіляко підтримувалися українська духовність і культура. Українська мова поступово почала входити в абсолютно всі сфери суспільного життя. Вона стала знаряддям культури, науки і освіти.

Не залишалося без розгляду питання української  шкільної системи освіти. Ще в січні 1919 року був створений Народний комісаріат освіти Української РСР і було введено обов'язкову початкову освіту для дітей шкільного віку, а вже в березні 1920 року в столиці СРСР місті Харкові відбулася перша всеукраїнська нарада з питань освіти. На нараді було затверджено система освіти Радянської України. 21 вересня 1920 Радою Народних Комісарів України було введено обов'язкове вивчення української мови в школах з неукраїнською мовою навчання.

Подальші кроки з українізації також мали досить дієвий характер. Радою Народних Комісарів України було створено нормативно-правове підґрунтя для правового введення української мови в УСРР.
http://www.calendarium.com.ua/ua/vvedene_obovyazkove_navchannya_ukrainskoi_movi_v_shkolah_1920

Немає коментарів:

Дописати коментар