четвер, 9 лютого 2017 р.

Златоустів день

9 лютого вшановують пам'ять Іоанна Златоуста, який також відомий як архієпископ Константинопольський і є одним з найбільш шанованих святих у православ'ї. Відомо, що грецький священик вплинув на становлення християнства та розвиток його в Росії. Також прославився добрими справами. У старовину Іоанну Златоусту молилися про поповнення розуму, допомоги в духовному розвитку, пошуку себе, про благополуччя в сімейних відносинах. Продовжують робити це і по сей день. Також вважали, що Іоанн Златоуст - захисник людей, які перебувають у відчаї
Що стосується народних обрядів і традицій, поширених в день 9 лютого, то велика увага приділялася російської печі, яка вважалася символом домашнього затишку і центром будинку. Вважали, що вогонь у печі замінює сонце, яке в зимові дні рідко з'являється на небі. Аналізували погодні явища в цей день і намагалися за прикметами передбачити, якою буде погода в наступні дні і місяці.
Цікаво, що 9 лютого піч топили особливим чином - з «коштовних гирлом». Для цього складали дрова так, щоб вони спалахнули разом. Вогонь, на думку предків, додавав щастя в домі, гарантував вдалий рік.

У день 9 лютого поминали близьких і готували ритуальні страви: відкриті пироги (пироги-розтягаї) з начинкою з грибів, м'яса, риби.

http://supermg.com/ezoterika/18428-narodni-prikmeti-na-9-ljutogo-den-zlatoustiv.html

Немає коментарів:

Дописати коментар