субота, 1 серпня 2015 р.

" Просвіта"

День заснування українського товариста «Просвіта» 


1 серпня 1924 року в Аргентині, місті Буенос-Айрес (точніше, у його околиці, містечку Беріссо, що знаходиться за 60 кілометрів від центру) було засновано українське культурне товариство «Просвіта». Його заснування прийшлося на першу еміграційну хвилю українців 1920-х років.

«Просвіта» ставила собі за мету (і не змінює своїм принципам і сьогодні) популяризацію та поширення культурної національної спадщини українського народу.
На сьогоднішній день українське товариство «Просвіта» продовжує свою роботу. Окрім центрального відділення „Просвіти”, що розташоване у столиці і є центром просвітянського руху країни, товариство має 9 діючих філій у провінційних містах Буенос-Айреса, а також 3 філії у провінції Чако. Загалом у Аргентині діють 15 філій товариства, які мають власні будинки.
Щорічно «Просвітою» влаштовуються масштабні концерти української пісні і танцю. Також товариством забезпечується функціонування курсів української мови та українознавства для дорослих та дітей, з 1934 року видаються календарі-альманахи та ще з 1928 року − двомовна газета-тижневик „Українське слово”. Товариством організовано центр відпочинку під назвою „Веселка”, капелу бандуристів та балет.

http://www.calendarium.com.ua/ua/den_zasnuvannya_ukrainskogo_tovarista_prosvita_1924




Немає коментарів:

Дописати коментар